doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Evropo, evE nas !!! xD

misha | 19 Decembar, 2009 00:00

Evropo, evE nas !!! xD
( Konačno, bez viza !!!Smile )
Od danas (19.12.'09.) građanima Srbije više neće biti potrebne vize da bi putovali u zemlje Šengenskog prostora!!!Laughing 
srbi idu u eu bez viza.JPG, 24 KB
 ŠTA MORATE DA ZNATE PRE NEGO ŠTO KRENETE U EU?
 
 Na koliko dugo?
Građani Srbije koji imaju novi/biometrijski pasoš moći će slobodno da putuju u zemlje "belog šengena" u kraće posete u trajanju od 90 dana svakih 6 meseci (180 dana), bilo da je reč o poslovnom putovanju ili turističkoj poseti! Taj period se računa od trenutka kada prvi put uđete na teritoriju, a u okviru navedenih 180 dana.
 
Mogu li da radim u EU?
Dakle- nova pravila važe samo za putovanje, ne i za rad u EU! Ukoliko zbog zaposlenja ili studiranja, nameravate da prekoračite rok od 90 dana boravka, obavezni ste da pre putovanja podnesete zahtev za dugoročnu vizu ili za dozvolu boravka pri ambasadi ili konzulatu zemlje destinacije.
 
Kuda sve bez viza?
sengenski prostor DW.JPG, 24 KB
25 zemalja članica EU i 3 zemlje (van EU) članice Šengenskog prostora: Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska.
Od zemalja EU- viza je potrebna za Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu potpisnice "Šengena".
 
O mogućim zahtevima...
srpska dokumenta.JPG, 35 KB
Za osobe sa biometrijskim pasošima ne postoje dodatni finansijski ili administrativni zahtevi. Međutim sva standardna pravila za ulazak državljana trećih zemalja prilikom ulaska u Šengen prostor su i dalje na snazi: na granici se od putnika može tražiti da dokaže posedovanje sredstava za putovanje i izdržavanje tokom boravka u šengenskom prostoru, da pokaže hotelsku rezervaciju ili da navede adresu!
U prevodu: SVE JE ISTO, SAMO VIZA NEMA!!!
 
Šta je sa starim pasošem?
stari i novi pasos srbije.JPG, 29 KB
Za pasoše koji nisu biometrijski ("plavi pasoši") ne važi bezvizni režim. Drugim rečima- ukoliko želite da putujet, a imate plavi pasoš (SRJ), viza Vam je i dalje potrebna! Biometrijski pasoši (crvene korice) izdaju se u Srbiji od jula 2008. godine.
 
Kosovo (NI)JE Srbija ?!?
pasos republike kosovo.JPG, 16 KB
Pošto dijalog o viznoj liberalizaciji između Srbije i Evropske komisije nije obuhvatio teritoriju Kosova, nova pravila neće važiti za osobe sa biometrijskim pasošima koje je izdala Koordinaciona uprava pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u Beogradu. Osobe koje imaju ove pasoše- moraće da imaju važeću vizu za putovanje u zemlje Šengenskog prostora!!!
 
Dodatne preporuke!
info.JPG, 30 KB
Proverite da li Vam je i po kojim uslovima potrebno zdravstveno osiguranje nadležne ustanove, tipa Republičkog zavoda za zdravstvenu zaštitu. Ukoliko putujete vozilom, morate imati i važeću međunarodnu vozačku dozvolu i međunarodno auto osiguranje (zeleni karton). Imajte u vidu i da je jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 (za policiju, hitnu pomoć ili vatrogasnu službu.)


Šale na račun ukidanja viza xD
ludi smajlic.JPG, 13 KB
Srbi su svoju kreatinost i humoristički duh opravadali i ovog puta:
Samo nekoliko dana pre konačne najave iz EU da će Srbija biti stavljena na "belu šengen listu" video sam facebook grupu koja se zvala otprilike ovako: "Svi oni koji će, posle ukidanja viza, ići u SWISS-u da kradu!!!:)"Smile Nakon konačne odluke EU o ukidanju viza građanima Makedonije, Crne Gore i Srbije od 19.decembra- pojavio se i hit vic koji kruži internetom, a koji glasi: "Molimo građanina Srbije koji 19. decembra poslednji bude napustio zemlju da ugasi svetlo. Vlada Republike Srbije."Laughing Ne sumnjam da ima još dosta sličnih dosetki...Wink
 
Moja putešestvija...
Moj prvi susret sa Evropom (van granica Srbije i CG) je bila maturska ekskurzija u Grčkoj 2005.godine. Sećam se da mi je tada trebalo puno nekih papira (za vizu), ali mnogo manje nego za Špansku vizu ove (2009.) godine. Bila je to apsolventska ekskurzija, ja punoletan- moram dokazati da neću otići "trbuhom za kruhom" i da ću se vratiti majčici Srbijici u zagrljaj. Šta da vam pričam, kao da sam bio kod čuvene "Mice ubice"Cool ,trebalo mi je: lična karta, pasoš, uverenje o državljanstvu, polisa osiguranja, zdravstvena knjižica, vojna knjižica, đačka knjižica, izvod iz matične knjige rođenih, detaljan spisak pokretne i nepokretne imovine,.... pa skoro sve do dokaza o uplati TV pretplate, i naravno- digitalnog snimka zuba roditelja...Sealed I uvek je bilo ono čuveno FT1P (fali ti jedan papir!)Innocent Sad ozbiljno (mada nisam mnogo daleko od istine)- trebalo mi je nekih 15ak dokumenata!Cry Ali, nije mi žao- bilo je mnooogo dobro!Laughing
barcelona is serbia =).JPG, 18 KB
"BARSELONA JE SRCE SRBIJE !!!" Tongue out
 
Sada (kada nam konačno ne trebaju vize) razmišljam o nekoj destinaciji za (Bože zdravlja) 2010. godinu! Npr. Beč - Amsterdam - Brisel - Roterdam - Hag - Pariz.
Mmmm- lepo zvuči, a?Smile
Konačno, kao gospodin čovek, kao Evropljanin, samo pasoš u ruci i na put!
Pa da, samo pasoš, pare nisu problem - para nema!Money mouth
Ostaje mi jedino da "okrenem" nekog rođaka iz tog sada "našeg" Šengenskog prostora- da mi pošalje malo para i Evropo evE me!!!Embarassed
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb