doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Sve novine Zakona o bezbednosti u saobraćaju!

misha | 09 Decembar, 2009 16:55

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju

"Zakon o bezbednosti u saobraćaju" stupa na snagu 10.12.2009. godine i donosi mnogo novina! Zbog sebe sam sakupio sve te novine na jednom mestu, pa eto, da bih bio od koristi- rešio sam da ih podelim i sa vama!

 stop policija.jpg, 25 KB

Glavna novina Zakona o bezbednosti u saobraćaju je upisivanje negativnih poena za prekršaje:

Kazneni poeni upisivaće se od 1. januara 2010. god. kada počinje i primena Zakona o prekršajima. Sa 18 negativnih bodova, vozaču se oduzima dozvola na određeno vreme. Posle dve godine poeni se poništavaju. U slučaju da ih policija zaustavi, vozačima će biti zabranjeno da izlaze iz auta, a svaku novčanu kaznu plaćaće uplatnicom u banci ili pošti.
Kazneni-bodovi.gif.jpg, 90 KB
 

Kada u buduće sednu za volan, vozači će morati da promene svoje ponašanje:

Kratka svetla moraju biti uključena i tokom dana, putnici na zadnjem sedištu u obavezi su da vežu sigurnosni pojas, a deci do 12 godina biće zabranjeno da sede na mestu suvozača. U autu ne sme da trešti muzika, a onaj ko upravlja vozilom, može da razgovara telefonom samo ako poseduje hendsfri.

Dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0,5 na 0,3 promila. Vožnja pod dejstvom alkohola i prebrza vožnja biće najoštrije sankcionisani! Jedna od novina je i kažnjavanje na osnovu video snimka kao i odgovornost vlasnika auta, a ne samo vozača. Vlasnik će, ako je njegovim vozilom učinjen prekršaj, biti dužan da kaže ko je upravljao, ili će on snositi odgovornost.

Zakon će početi da se primenjuje u punoj meri i neće biti perioda za prilagođavanje na nova pravila !!!

Koliko koštaju promili alkohola, a koliko luda vožnja ?

polaganje-voznje.jpg, 36 KB

Nevezivanje sigurnosnog pojasa - novčana kazna 5.000 dinara i 1 kazneni poen.

 

Nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu - 2 kaznena poena.

 

Telefoniranje u vožnji (bez hendsfrija) - 5.000 dinara i 4 kaznena poena.

 

Vožnja pod dejstvom alkohola (od 0,31 - 0,50 promila) - 5.000 dinara.

 

Više od 2,0 promila alkohola u krvi - ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost - zatvor najmanje 15 dana; zabrana upravljanja najmanje 8 meseci. Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost - zatvor najmanje 45 dana; zabrana upravljanja najmanje 10 meseci.

 

Prolazak kroz crveno svetlo - ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost - novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana; zabrana upravljanja najmanje 3 meseca. Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost - novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana; zabrana upravljanja najmanje 5 meseci. Ukoliko dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo u roku od 10 minuta - od 30 do 60 dana zatvora.

 

Držanje deteta mlađeg od 12 godina u krilu na prednjem sedištu - ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost od 15.000 - 30.000 dinara, ili zatvor do 30 dana; zabrana upravljanja najmanje 3 meseca. Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost - od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana; zabrana upravljanja najmanje 5 meseci.

 

Prekoračenje brzine u naselju više od 70 km/h (od dozvoljene brzine) i van naselja više od 80 km/h - kazna zatvora 15 dana;  ukoliko je vozač izazvao nezgodu najmanje 45 dana zatvora.

U Komitetu za bezbednost u saobraćaju smatraju, međutim, da novi Zakon može proizvesti kontraefekte, ukoliko se vozači ne edukuju već samo kažnjavaju za nepoštovanje propisa. Zakon je bolji od prethodnog ali neće imati efekta ako ne važi podjednako za sve: ukoliko jedan jedini policajac bude bez pojasa u automobilu, ili neka crna limuzina prođe kroz crveno svetlo, Zakon neće ispuniti svoj zadatak!

 

ne brze od zivota.JPG, 8 KB

Na putevima u Srbiji godišnje pogine oko 1.000 ljudi, a šteta u saobraćajnim nesrećama iznosi oko milijardu evra.

Očekivanja su da će u prvoj godini, primene Zakona, broj saobraćajnih nesreća biti za 20% manji!!!

POŠTUJTE ZAKON ZBOG SEBE !!!

S R E Ć A N  P U T !!!Smile

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb