doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Kod čika doce...

misha | 28 Jun, 2008 22:46

 K o d   č i k a   d o c e . . .


Priprema za visoke temperature:

Visoke temperature, povećanje vlage u vazduhu i pritiska koje nas očekuju u toku narednih letnjih dana, nepovoljno će uticati na zdravlje hroničnih bolesnika, ali problemi se mogu javiti i kod potpuno zdravih osoba.

Studenti i uopšte mladi trebalo bi da budu oprezni kada izlaze na ulicu ili provode vreme u prirodi (u periodu od 11 do 18 časova).

Neophodno je rashlađivati se, uzimati što više tečnosti, jesti laganu hranu, nositi laku garderobu svetlih boja, izbegavati stresne situacije.

Prostorije u kojima se boravi treba dobro provetravati, a ukoliko su klimatizovane razlika u temperaturi u odnosu na spoljnu sredinu ne bi trebalo da bude veća od 5' C !!!

Tečnost:

Zbog vrućine, organizam brže gubi vodu, tako da bi trebalo da pijete minimalno 2 litra tečnosti dnevno.
Ukoliko nemate naviku da pijete običnu vodu, trebalo bi da se osvežite voćnim sokovima bez mnogo šećera ili slabo gaziranom mineralnom vodom.
Alkohol dovodi do proširenja krvnih sudova, pa već pregrejani organizam ne treba opterećivati alhoholnim pićima. Ako baš morate da popijete nešto od alkohola, svedite to na minimum - u svečanim prilikama.

Ishrana:

Neophodno je pridržavati se i pravilnog režima ishrane. Doručak je najvažniji obrok u toku dana i nikako ga ne treba "preskakati".
Za doručak možete da jedete mleko i mlečne proizvode, sendvič i voće, salate, jer ove namirnice nisu visoko kalorične, a sadrže mnogo vitamina i minerala neophodnih za energetski potencijal organizma.
U vrućim letnjim danima, riba je idealna hrana, bilo da je sa roštilja, iz pećnice sa malo ulja ili obarena sa povrćem.

! Častite sebe (MOJA PREPORUKA): !

 www.helados.nestle.es/img/productos/ficha/maxibon_nata.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.http://immagini.p2pforum.it/out.php/i18035_maxibon.jpg


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb