doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

BEOGRAD-BRISEL, via HAG

misha | 25 Jul, 2011 16:00

BELGRADE-BRUSSELS, via THE HAGUE
 
Iako bi mnogi ljudi iz evropskih zemalja pomislili da naslov ovog posta jednostavno predstavlja naziv autobuske linije, ljudima u Srbiji je ova asocijacija mnogo jasnija! Nasleđe koje je Srbija dobila iz ratova devedesetih godina prošlog veka, u kojima "nije učestvovala", je trebalo ostaviti u ovom čuvenom holandskom gradiću, kako bi nam se, čistih ruku, otvorio put ka belgijskoj i evropskoj prestonici.
Iako nisam verovao da će ovo pitanje ikada biti do kraja rešeno, punu deceniju od petooktobarskih promena, izručen je i poslednji haški begunac- Goran Hadžić, bivši predsednik bivše RSK, optužen za zločine nad nesrbima u istočnoj Slavoniji 1991/92. godine. Time ja saradnja Srbije sa Tribunalom u Hagu okončana i zatvoreno jedno ružno poglavlje iz novije srpske istorije, a otvoren je novi evropski list... 
 
Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu je osnovan 1993. godine upravo kako bi pravda bila zadovoljena kažnjavanjem najvećih zločinaca iz jugosovenskih ratova, da bi se zločin individualizovao i time skinula ljaga sa čitavih naroda (srpskog, hrvatskog, bosanskog, albanskog), kako bi se ovi narodi pomirili i krenuli prema civilizovanoj i razvijenoj evropskoj porodici naroda. Iako ovaj sud nije bio uvek pravedan, važno je da je Srbija izvršila svoju  zakonsku obavezu i moralnu dužnost. Predsednik Srbije Boris Tadić je završio ovaj veliki posao, koji je započeo premijer Dr.Zoran Đinđić, i treba mu čestitati!

Uklonjena je najveća prepreka u evrointegracijama naše zemlje. Koliko će sada put Srbije prema Evropskoj uniji biti brz i dalje zavisi, najviše, od nas samih...

Slika govori više od hiljadu reči. Karikatura, još koju reč više! (politika.rs)

Komentari

Re: BEOGRAD-BRISEL, via HAG

marcoantonie | 25/07/2011, 17:28

Dragi moj Misho!

Sve si u pravu, ali, sa kim god sam ja razgovarao, rekao mi je: "e sad ce nas terati da priznamo Kosovo!"

Samo se treba upitati: "od kada vec nase i nije?".

Meni je iskreno zao zbog toga, ali cinjenice su porazavajuce i tome smo mi najmanje krivi. Kriva je politika pre toga. Politika koja je dozvoljavala jednostranu eksploziju prirodnog narastaja jednog naroda, da ne bi nista placao, a da mi pritom, odvajamo za to i dnevnice...Stariji ce se setiti, pogotovo zajma za Kosovo itd.

Bilo koja danasnja politika, bilo koja opcija, nema, na zalost, mogucnost izbora.
Treba se potruditi da u pregovorima ostvarimo sto vise za srpski narod koji tamo ostaje...Mislio sam na beneficije koje ce garantovati EU.

E sada Misho, da budemo realni, Srbija ima puno pravo da trazi od svih, pa i medjunarodne zajednice da i druge drzave pohapse svoje pa nek im se sudi. Niko ne kaze da su krivi, niko, ali ce sudjenje pokazati. Drugo, sudije su tamo profesionalci iz svojih zemalja. Gresili su i politicari drugih zemalja, bezuslovno nas optuzujuci itd, ali, istinu ce pokazati vreme, vreme ne mozemo vratiti, lobisti su placani kudikamo vise u drugim drzavama i zastupali interese onoga ko0 ih placa, mi nista i zedni smo pravde, a pare vrte gde burgija nece.

Pricao sam sa jednim Slovencom, kaze on: "ma mi vas Srbe volimo, ma svi znamo da ste vi krivi isto , ali ne vise i ne manje od drugih (misli na ranije politicare, ali i kaze da ih je narod jedno vreme birao dok nisu poceli da kradu glasove), ma mi cemo vam pomoci, a znamo isto da ce istina doci na svoje, ali dok ne dodje treba ziveti..."

Prema tome, treba biti realan. Ako idemo prema EU, nema toliko veze gde su granice, mislim ima, ali to nije sustinsko pitanje za EU, jer oni i nemaju granice. Kosovo takodje, ovako ili onako mora postati deo EU i opet cemo biti bez granica...

Za nase gradjane potrebno je izboriti sto bolju poziciju za zivot i to zivot sada! Da zivi bolje, da ode na more, da se zaposli, da kvalitet dodje do izrazaja i da nema korupcije.

To je sustina danasnje politike! Ko to uspe taj je car!

Ja rekoh Svoje! Haug!

Re: BEOGRAD-BRISEL, via HAG

misha | 25/07/2011, 23:46

@marcoantonie: Sve si lepo objasnio:)) P.s.Inače, to za Kosovo je gotova stvar, o tome sam pisao u prošlom postu: KOSOVO (NI)JE SRBIJA !!! Nije to nikakav "nov uslov", jer Kosovo je izgubljeno daaavno! Kosovo za političke i intelektualne elite u Srbiji nikada nije podrazumevalo njegove stanovnike, već samo teritoriju, imaginarnu teritoriju istrgnutu iz vremena, iz realnosti. Kao neko polje, bez ljudi, u 1389. godini! Zbog toga mi se čini izlišnom rasprava o tome da li će Kosovo biti izgubljeno naredne 2012. godine ili se to već dogodilo 1999., odnosno 2008. godine. Kada se uzmu u obzir svi relevantni podaci, mislim da se to dogodilo 1912. godine, onog istog trenutka kada je, pet vekova posle čuvene bitke, ta oblast pripojena srpskoj državi. (na tom postu se mogu videti mnoge činjenice koje će nam pomoći da lakše prihvatimo realnost!) Pozdrav:))

BEOGRAD-BRISEL, via HAG

krasiva | 06/08/2011, 18:56

Lepo ste se raspisali, tema je ispunjenje i poslednje obaveze koju je Srbija imala prema Hagu.. Uhhh dobro je..rekli bi svi.. Još samo da zamolimo Albance na Kosovu da nas ne ubijaju, Bošnjake da nas ne kolju,i Hrvate da promene datum svog državnog praznika.. Ma kakvi, to će EU da uradi, ubeđen sam, evo već su počeli! Mi smo se pomirili sa njima, da li su se oni sa nama gospodo?? Da je EU stvarno željna pomirenja naredila bi nam da sve optužene držimo u zatvoru,čekajući da i svi ostali to učine, da u isto vreme i bez selekcije ispunimo tu obavezu svi! I da se zaboravi sve! Zašto ne kažu Hrvatima da ne mogu u EU dok se ne odreknu 4.avgusta? E to bi bilo pomirenje!
Hteo bih da vam kažem nešto u vezi ispunjavanja obaveza. One se, sa naše strane neće ispuniti nikada na taj način da budemo, pa bar i da ličimo, na neku od ozbiljnijih zemalja EU. EU je grupa zemalja visokog standarda i uređenog sistema, a mi smo za put u nju izabrali pogrešan način. Standard sve gori, sistem sve neuređeniji. Srbiji treba čovek koji će to promeniti,kome će zakon biti na prvom mestu! A posle će nama biti lako da ispunjavamo formalne uslove koje nam postavlja EU. Ako ne zadržimo političku i ekonomsku samostalnost (reče neko, pa bi u pravu) od nas nikada ništa neće biti!
Marcoantonie: Voleo bih da znam o kom vašem snu vi pričate, i gde se izgubi ona realnost od malo pre(ona što se ispolji u pređašnjem delu teksta)? Koje more, kakav posao, pa osvrnite se oko sebe! Ovo društvo tapka u mestu zahvaljujući mašineriji ove današnje garniture na vlasti, koja melje sistem, i vraća ga na nivo feudalizma. I kako da uđeš u EU potopljen problemima korupcije, nemaštine i siromaštva, slabošću svih institucija koje su temelj ne razvoja, nego opstanka! Da li vidite da sve ove probleme oni još više produbljuju? Da li vidite da ne postoji pravda, i da gde god se osvrnete lupi vas nepravda po čelu. O kom zapošljavanju pričate kada na jednog zaposlenog ide 20 ne zaposlenih? Ili ja možda sanjam sve ovo što sam rekao?!
Propušteno je vreme nakon promena da se postave zdraavi temelji jedne "nove" zemlje! Ovakva, uništena njihovom zaslugom, može i pedesetpet puta postati odmah član Evropske Unije, problemi neće nestati, živo blato uzimaće nas sve do samog kraja.. Napravili su zemlju nepravde, i to im neću oprostiti! Ali ponovo će doći na vlast! A znate žašto? Upravo zbog onog čime melju..

Re: BEOGRAD-BRISEL, via HAG

misha | 29/08/2011, 16:35

misha

@krasiva: Slažem se da i pored toga što je Srbija najbrže i najviše od svih zemalja u regionu odbacila negativno nasleđe devedesetih godina prošlog veka, dobija samo štapom! Dok Kosovo, koje veliča svoje ratne zločince (kao i Hrvatska i BiH) i koje u svetskim okvirima prednjači u alternativnoj medicinskoj industriji (heroin i ljudski organi), dobija(ju) svu šargarepu!;(

P.s."Pred Srbijom su alternative- da li hoće u Evropsku uniju bez Kosova ili neće u Evropsku uniju, takođe bez Kosova. I to je jedino što nam se nudi. Ako nastavimo sa aktuelnom politikom i Kosovo i EU, nećemo dobiti ništa!", Vesna Pešić (nezavisna poslanica u Skupštini Srbije i bivša ambasadorka u Meksiku)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb