doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

#DavisCup - Kraljevi tenisa u gradu kraljeva

misha | 05 Mart, 2015 08:00

#DavisCup - Kraljevi tenisa u gradu kraljeva
 
Kraljevo - Grad smešten u centralnoj Srbiji, oko 180 kilometara južno od Beograda. (Da, između Beograda i Kosova postoji i tzv. Centralna Srbija!Tongue out) Jedan je od deset najvećih srpskih gradova. Leži na tri reke: Ibru, Zapadnoj Moravi i Ribnici. Sa površinom od 1.530 km² je najprostranija lokalna samouprava u Srbiji i, prema popisu iz 2011. godine, ima 125.488 stanovnika.
 
"GRAD KRALJEVA" - Kraljevo istoriju čuva u svom imenu. Najvažniji sloj nasleđa čini svakako period srednjeg veka, jer je upravo na ovoj teritoriji, od Žiče do Rasa nastala srpska država u doba Nemanjića.
Najvažniji spomenik kulture u neposrednoj okolini Kraljeva je manastir Žiča (početak XIII veka), sedište prve srpske arhiepiskopije sa kojom počinje samostalnost srpske pravoslavne crkve. Prvi arhepiskop Sveti Sava krunisao je ovde svoga brata Stefana Prvovenčanog za prvog kralja dinastije Nemanjića, čiji je rodonačelnik njihov otac Stefan Nemanja. U Žiči su krunisana još dva vladara, ali je u narodu ostao mit da je krunisano sedam.
Otuda grb Kraljeva čini sedam kruna iznad kojih je beli soko, simbol srednjovekovne srpske državnosti, koji je oslikan na zidovima Žiče, i natpis iznad kruna "Nama dobro, a nikome zlo". Na zastavi grada je grb na beloj površini.
#DejvisKup 2015. - Najveći sportski događaj u istoriji Kraljeva i ovog dela Srbije!

DAN KRALJEVA je 07. oktobar - KRALJEVDAN, dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi Sv. Kralja Stefana Prvovenčanog, ktitora manastira Žiče. Njegove svete mošti leže u manastiru Studenici, zadužbini njegovog oca Stefana Nemanje, koja se takođe nalazi na teritoriji Kraljeva i spada u svetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a. Bogorodičina crkva u Studenici (XII vek) je remek delo srednjovekovne umetnosti. Studenicu i Žiču štitila je tvrđava Maglič, jedan od najbolje sačuvanih srednjovekovnih zamkova u Srbiji.

URBANA MATRICA - Kraljevo ima jedan od najstarijih urbanističkih planova na ovom prostoru. U centru grada - savršeno pravilan krug do kojeg vode ulice koje se, opet, ukrštaju pod pravim uglom. Taj plan nacrtao je lično kralj Milan Obrenović, 1832. godine, kada je posetio tadašnji Karanovac, zatraživši tepsiju sa peskom u koju je ucrtao krug. Tada su udareni temelji i sačuvan je urbanistički plan i mreža ulica sa kružnim trgom. Upravo tada, u čast proglašenja Srbije za Kraljevinu, Karanovac menja i ime u Kraljevo! U središtu trga posvećenog Srpskim ratnicima je spomenik koji predstavlja srpskog vojnika iz Velikog rata sa puškom i zastavom (podignut je borcima za oslobođenje Srbije u balkanskim i Prvom svetskom ratu). Vrh barjaka ovog bronzanog vojnika (koga Kraljevčani zovu "Milutin") baca senku na već iscrtane brojeve i smernice na pločniku trga i pokazuje koliko ima sati. Spomenik је danas jedan od upečatljivih simbola Kraljeva...

  Fotografija kraljevačkih teniskih terena iz 1930. godine - Kraljevo je grad sporta! Što se tiče teniske tradicije: zanimljivo je da je u kraljevski grad tenis odavno stigao, istina kao „beli”, aristokratski sport. Krajem dvadesetih godina prošlog veka, na prostoru tadašnjeg Divljeg polja postavljen je kamen-temeljac fabrike aviona. Bila je to ispostava „Brege”, poznate francuske fabrike aeroplana. Sklapani su tu od 1927. godine prvi avioni, naravno uz pomoć brojnih stručnjaka i radnika pristiglih sa porodicama iz francuskog grada Vilakuble. 

Za njih su u varoši pokraj Ibra ubrzo podignuti za to vreme izuzetno moderni stanovi. Tako da je u blizini fabrike nastala francuska kolonija, a Francuzi su se brzo uklopili u život nerazvijenog Kraljeva. Svoju kulturu i navike težili su da očuvaju pa su u koloniji otvorili francusku školu, malo dalje podigli katoličku crkvu, a pokraj ulaza u fabriku čak tri teniska terena.

Na ovim igralištima, prekrivenim crvenom šljakom, u početku su reketima udarali lopticu samo Francuzi, ali je tenis brzo zainteresovao i mlade Kraljevčane, posebno sinove i kćeri domaćih viđenijih i bogatijih ljudi. Prihvatili su i oni modu belih pantalona i suknji, istina znatno dužih nego sada, kao i „Batinih” belih patika... O tome svedoči i fotografija, koju je pre nekoliko godina kraljevačkom muzeju poklonila Maja Keršić iz Beograda. Na slici iz 1930. vidi se njena majka Jugoslava Ćirić Erdoglija kako u Kraljevu igra tenis, a snimak je napravila Katinka Erdoglija, koja je ovde imala jedan od prvih foto ateljea.

Tih godina održana su teniska takmičenja i nekoliko egzibicionih mečeva poznatih francuskih tenisera. Postoji čak i fotografija na kojoj se u sudijskoj stolici vidi gospodin Beaite, tadašnji direktor „Breginih” fabrika u Parizu... (Politika)

Danas u Kraljevu na četiri terena pokraj Ibra trenira na stotine dece, a gradski klub je već tri godine prvoligaš. Dodela organizacije prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa od 06. do 08. marta 2015. godine između Srbije i Hrvatske upravo "gradu kraljeva" se iz dana u dan pokazuje kao najbolji potez TSS i ITF!Smile

DAVIS CUP by BNP Paribas je najstarije i najmasovnije ekipno takmičenje u bilo kom sportu. Organizuje se još od 1900. godine, a ove 2015. u takmičenju učestvuje 126 zemalja.
 
SRBIJA je nakon raspada SFRJ u Svetsku grupu Dejvis Kupa ušla pobedom nad Australijom u Beogradu 2007. godine i od tada je stalni član ove elitne grupe. Taj meč protiv Australije je bio najposećeniji Dejvis Kup meč u istoriji ovog takmičenja,  a da nije finale, sa više od 20.000 gledalaca svakog dana. Posle samo tri godine, decembra 2010. Srbija je pobedom nad Francuskom u Beogradu osvojila Dejvis Kup. NIS Dejvis kup reprezentacija Srbije je bila učesnik finala i 2013., ali je taj meč izgubila od Češke Republike.
 
HRVATSKA Prvo takmičenje u Dejvis Kupu reprezentacija je imala 1993., a najveći uspeh je ostvarila 2005. kada je postala pobednik ovog takmičenja, savladavši u finalu u Bratislavi reprezentaciju Slovačke.  Time je postala 12 zemlja koja je pobeđivala u ovom takmičenju i prvi nenosilac koji je osvojio Dejvis Kup.
 
Na ITF Davis Cup listi reperezentacija Srbije je 2014. završila na 4. a reprezentacija Hrvatske na 14. mestu. Meč u Kraljevu će biti drugi susret tenisera Srbije i Hrvatske u takmičenju Davis Cup by BNP Paribas. Ove dve reprezentacije su se susrele i 2010. kada su u Splitu u četvrtfinalnom meču pobedili teniseri Srbije rezultatom 4:1.
 
Prvi reket sveta Novak Đoković predvodi naše teniske kraljeve - Jasna poruka prijateljstva sa prvog javnog Dejvis Kup treninga ikada (04.03.) u novoj kraljevačkoj Hali sportova
 
I pored velikog komšijskog rivaliteta, ovo je za mene jedan od onih mečeva gde nije najvažnije ko će pobediti (Iako je logično za koga navijam). Kraljevo će svakako i u svakom smislu biti najveći pobednik!Laughing P.s.U gotovo nemogućoj misiji nabavke karata, moram se pohvaliti da sam ipak uspeo da pronađem i kupim jednu...koji sam ja meni kralj.Wink Dobrodošli u Kraljevo!!!Smile
 
Preporučujem sajt: DANI TENISA U KRALJEVU

Komentari

Re: #DavisCup - Kraljevi tenisa u gradu kraljeva

Časovi Engleskog | 13/03/2015, 13:40

Fenomenalno je što se Davis Cup povremeno "preseli" u neki drugi grad ... mislim da to doprinosi ekspanziji čitavog sporta, ne samo tenisa.

Bravo za kartu :)

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb