doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Poplava Solidarnosti !

misha | 23 Maj, 2014 12:02

Poplava Solidarnosti !

Ovaj post sam na svom blogu smestio u blog-kategoriju "Smak sveta". Najveće poplave u poslednjih 120 godina koje su zadesile Srbiju, Bosnu i Hrvatsku ovog maja 2014. godine mnogi opisuju upravo tako, kao "kataklizmu", "biblijski potop", "vodeni pakao"... Pogled iz vazduha na beogradsku gradsku opštinu Obrenovac govori više od hiljadu reči...

 

Danas je u Srbiji treći dan žalosti i deveti dan vanrednog stanja zbog poplava u kojima je život izgubilo nekoliko desetina ljudi, a evakuisano više od 30.000, dok se materijalna šteta meri milijardama evra... Iako se povlačenjem reka u svoja korita situacija polako smiruje, sada postoji realna opasnost od klizišta i epidemija! Pred nama je višemesečni posao asanacije terena i (višegodišnji) posao sanacije štete i obnove zemlje. Takođe, treba raditi i na regionalnoj prevenciji nekih sličnih katastrofa u budućnosti.

 

Al Jazeera Balkans - 22.900 km² poplavljeno u regionu Zapadnog Balkana što je površina veća od R. Slovenije ili približno jednaka veličini AP Vojvodina.  9.100 km² iznosi poplavljena površina u Srbiji što je jednako veličini Kipra! 13.200 km² BiH je pod vodom što je veća površina od Kosova, odnosno površina gotovo jednaka veličini Crne Gore. U Hrvatskoj je 600 km² potopljeno što odgovara veličini Singapura. Za tri dana je palo onoliko kiše koliko obično padne za tri meseca!

Kao neko ko je dva puta doživeo poplavu (1999. i 2008.) u velikoj meri mogu razumeti traume s kojima se suočava većina poplavama pogođenog stanovništva... Ipak, u ovom postu optimistično želim u prvi plan da istaknem lepšu stranu ove ružne priče- solidarnost, humanost i herojstvo našeg naroda! Da se na muci poznaju junaci, pokazala je ova prirodna katastrofa. Bilo ih je na hiljade, iz svih gradova Srbije, ali i iz inostranstva. Pripadnicima vojske, policije, specijalnih jedinica i vatrogasaca pridružilo se na desetine hiljada dobrovoljaca i volontera! Gradnja nasipa i odbrana Šapca od Save je kruna tog nacionalnog jedinstva. Gotovo spontano se mobilisala čitava država- humanitarna pomoć u novcu, hrani, vodi, lekovima, odeći, ali i spasilački timovi sa opremom stižu sa svih strana. Zahvaljujući Novaku Đokoviću i svetski mediji izveštavaju o ovim "stogodišnjim velikim vodama", takođe prenoseći i slike ujedinjenog regiona.

Veliki broj poznatih ličnosti iz čitavog sveta je odmah nakon prvih izveštaja poslao poruku podrške žrtvama, kao i narodima i državama pogođenim poplavama. Mnogi od njih su učestvovali u ozbiljnom prikupljanju pomoći a ličnim donacijama skrenuli pažnju javnosti. Osim jedinstva čitave Srbije i komšijske solidarnosti u čitavom regionu bivše Jugoslavije, pomoć je stigla i stiže od prijatelja iz čitavog sveta: iz Evropske unije (Nemačka, Francuska, Austrija, Češka, Slovenija, Bugarska, Mađarska, Rumunija, Danska, Poljska, Italija...), Rusije, Belorusije, Ujedinjenih nacija, UAE, Azerbejdžana, Japana, SAD-a...

Kao da je bujična voda sprala granice i mržnju na Balkanu. Kako šaljivo primećuje hrvatska književnica Vedrana Rudan na svom blogu u postu "Maršal Đoković": "Ako se voda uskoro ne povuče ubit će nas ovo bratstvo i jedinstvo." Srbija je ponovo pokazala najlepše lice kada je bilo najteže! Metaforično govoreći- želim da se ova Solidarnost koja je došla sa poplavama zadrži kao ogromno jezero Ljudskosti u ovom delu Evrope, i nakon povlačenja vode...

POMOZIMO- SRBIJI: SMS NA BROJ 1003 (100 RSD, za sve tri mreže);

HRVATSKOJ: 060 90 11 (6,25 Kn, PDV uključen);

BIH: 090 291 032 (2 KM, BH TELECOM), 092 890 830 (1,80 KM, HT ERONET), 1458 (1 KM, M:TEL) !

Komentari

Re: Poplava Solidarnosti !

misha | 30/05/2014, 11:03

"...U nepravilnim razmacima, od dvadesetak do tridesetak godina, nailaze velike poplave koje se, posle, pamte kao što se pamte bune ili ratovi i dugo se uzimaju kao datum od kog se računa vreme i starost građevine i dužina ljudskog veka. (...) Takva poplava baca celu kasabu za nekoliko godina unatrag. To pokolenje provede ostatak svog veka u popravljanju šteta i nesreća koje je ostavio „veliki povodanj”. (...) „Povodanj” je dolazio kao nešto i strašno, i veliko; i drago, i blisko; on je bio prisna veza između još živih ali sve ređih ljudi tog naraštaja jer ništa ljude ne vezuje tako kao zajednički i srećno preživljena nesreća. I oni su se osećali čvrsto vezani sećanjem na tu minulu nevolju.", Ivo Andrić "Na Drini Ćuprija"

Re: Poplava Solidarnosti !

misha | 08/06/2014, 13:15

OBRENOVAC, prvobitno ime mu je bilo Palež, što nema nikakve veze sa nekom paljevinom, već potiče od latinske reči Palus- izvorište, vodoplavno mesto! (Reč nedelje, NIN)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb